CENTRUM DOKUMENTÁRNÍHO FILMU

logo MFDF Ji.hlavalogo DOK.REVUElogo Inspirační fórum

cs

Knižní novinka: Generace Jihlava

Jedním z posledních přírůstků do knihovního fondu CDF je publikace Generace Jihlava (ed. Lucie Česálková). Uvádíme zde proto krátkou anotaci:

 

Jedním z posledních přírůstků do knihovního fondu CDF je publikace Generace Jihlava (ed. Lucie Česálková). Uvádíme zde proto krátkou anotaci::

Záměrem knihy je navázání dialogu, který dnes téměř neexistuje, přestože v 60. letech minulého století zcela přirozeně fungoval, mezi režiséry a kritiky dokumentárních filmů. Čeští publicisté se převážně věnují zahraničním projektům, protože české prostředí zejména kvůli filmům samotným je často nudné a jak píše Radim Procházka: „Zároveň je i rizikové, protože si jejich texty můžou přečíst i dotčení autoři“.

V knize se setkává šest režisérů českého autorského dokumentu a publicistů, aby spolu debatovali nad současnou českou dokumentaristikou. Mimochodem, výraz „autorský dokument“ editorka Lucie Česálková označuje jako ryze český termín.

Jak už název knihy napovídá, publikace je spjatá se skupinou filmařů 90. let a s jihlavským festivalem, který jim posloužil jako zprostředkovatel cesty k širšímu diváckému publiku. V rámci díla si tak můžeme přečíst o těchto titulech:  Český sen (2004) Vita Klusáka a Filipa Remundy, Nonstop (1999) Jana Gogoly, Hry prachu (2001) Martina Marečka, Ztracená dovolená (2006) od Lucie Králové, Nesvatbov (2010) Eriky Hníkové a na závěr Ivetka a hora (2008) od Víta Janečka.

Díla nejsou hodnocena pouze kritiky, ale i samotnými tvůrci, jimž los určil, o jakém ze snímků svých kolegů budou psát.

Tuto knihu doporučuje k přečtení český dokumentarista Ivo Bystřičan.

 

Realizováno za podpory:

Financováno EU
NPO
Ministerstvo kultury
Jihlava
Státní fond kinematografie
Kraj Vysočina
Dále spolupracujeme